söndag 27 mars 2011

Rinkesta slott

 (klicka på collaget för att se det större)

Det var inte lätt att hitta hit. GPS:en hade ingen aning om att man kunde hitta ett så fint slott mitt i skogen, så vi fick hitta det på egen hand. Jag hade läst på nätet om att det fanns någon butik här där de sålde gamla beslag och andra saker som funnits i gamla hus. Typ som återbruket men finare. Jag hittade det när jag letade efter gamla fönster när jag fick för mig att jag ville bygga ett växthus. 
Inget växthus blev det iår, men väl ett besök här och titta på slottet, någon butik hittade jag inte.
Det var verkligen ett fint slott, väldigt medtaget, och hade nog behövt massa kärlek. Det kändes lite som att det försökte be om hjälp. HEJ... VA TREVLIGT MED BESÖK,,, SKA NI TA HAND OM MIG. 
men det skulle vi inte, vi ville ju bara titta. 
Hoppas att någon gör något av det någon gång. För nu stod det tomt verkade det som.
 När jag läste lite om det verkade det som att det kan vara lite spökerier där... Jag får luska vidare i det där. 



Sen hann vi med att bestiga en alptopp också...

En mycket lyckad utflykt blev det... Nästa gång får vi åka lite längre bort tror jag. Mot nya äventyr.

Sörmlandsgården

 (klicka på collaget för att se det större)

Efter slott blev det gård. Mitt i stan ligger den här gamla gården, alla byggnader har nog inte varit här från början tror jag. Och man kan ju fundera en stund på vilket som är äldst. Jag har ännu inte hunnit ta reda på så mycket om detta så jag får nog läsa på länken jag också om gården. 
Barnen hade iaf. mycket spring i benen, och när vi kom dit såg de ett litet berg. Swosh sa det och så var alla tre på väg att bestiga det. Och de lyckades bra alla tre. =)

Det är så mycket detaljer som man kan titta på och här är några. Det hade varit roligt att bygga nåt litet miniatyr hus någon gång på det här sättet, med näsver under taket och mossa och gräs, och hängrännorna är ju väldigt mycket vackrare än de vi har idag.



Sundbyholms slott

(klicka på collaget för att få bilden större)

Vi åkte vidare mot mälaren, till Sundbyholms slott. Där var också väldigt kallt, och blåste gjorde det, så det kändes inte riktigt mysigt ännu men när vi kom ner till andra sidan så var det lite lä så vi kunde sätta oss på bryggan i solen och äta våra mackor. Man såg och kände att det ändå snart var vår, isen började smälta i kanterna och man hörde att det smällde längre ut ibland när isen sprack. Det är inte så ofta som man sitter och äter matsäck vid vattnet vid denna tiden men det var väldigt fint, Nästa gång skall vi bara ha lite mer kläder, även vi stora.


Här kan du läsa mer om Sundbyholms slott.


Lite mer från då. 27:e mars 2011

En dag åkte jag och mina barn iväg på en liten upptäcksfärd. Vi tog GPS:en med oss och lite mackor och saft. Sen fick hon berätta för oss vad som fanns att se runt omkring oss.

Först åkte vi ut mot Sundbyholm, och stannade vid Sigurdsristningen. Jag och Janne har ju varit där förut och tittat men barnen har inte sett det. Vi läste lite om det och försökte hitta olika saker i ristningen, sen tittade vi på de röda stenarna som visar vart sigrids bro var förr. Och tänkte att vattnet från ån hade varit ända upp dit en gång i tiden. Då fanns inte vägen. Det var svårt att parkera denna gången för det var en hel del snö kvar. Det var ganska kallt ute också, Lucas ångrade att han bara tog jeans, men solen började titta fram och det kändes som att det kunde bli en rätt mysig dag ändå.


torsdag 24 mars 2011

söndag 20 mars 2011

Lite tillbakablickar från vinter till sommar.

Vi har ju inte vart så där jätteduktiga på det här bloggandet det sista. Det är väl så det blir när jag är inblandad. Det är ju inte första gången bloggen är helt utanför händelsernas atmosfär precis. 
Så nu kommer en snabbresumé från Mars till Maj... 
Spännande Spännande......
Jag börjar här med saker som hänt i Mars.

(Klicka på collagen för att se dem i större format.)


Strålande sol och massa snö i trädgården. 
Lucas och Albin byggde en snöborg 
och pinnarna som blivit från äpplebeskärningen fick vara med.



När pappa var här på besök så åkte vi och tittade på traktorer m.m på Munktell museet. Massa fina grejjer fanns det där. Och vi fick en visning av den största ångmaskinen vilket imponerade mycket på pappa tror jag. Det var en gubbe som hade varit med länge som berättade hur det var, vart den varit och hur det gick till när den inte längre fick vara med längre. Den tuffade på bra ännu, trots sin ålder.



En dag fick Hanna testa på lite skidåkning. Det gick väldigt bra faktiskt trots att det var lite grus här och var. Men eftersom det hade snöat rätt rejält dagen innan så hade vägarna bara plogats och inte sandats mer.
Det glittrade i snön men det var svårt att få en bra bild på det.



Samma dag som vi fick nycklarna till vårat nya hus så bestämde vi att vi skulle sova där. Vi hade inga möbler och nästan inget annat heller. Så vi hämtade madrasser och fixade lite fredagsmys. Sen sov vi allihopa på golvet i källaren framför öppna spisen... Det var jättemysigt. 



Nu börjar det bli vår i luften. Fortarande en del snö men varmare och fint väder i flera dagar. Jag beskar träd och Hanna klippte pinnarna lika långa och stack ner i snön. Det blev ett bo till myrorna. Jag såg inga myror men fint blev det. Vi sådde kattgräs och lite andra grejjer som vi ville ha igång i tid. Och nalle var med och hjälpte till som vanligt.




Här har jag testat att ta bilder i RAW format med min fiiiina kamera. Det gick jättebra. Lite jobbigare att redigera eftersom de inte kunde visas i mitt vanliga program men det blev väldigt skarpt. Osborne var gärna med och fotades. 
Månen försökte jag fota flera gånger men det blev inte riktigt som jag ville men denna bilden tyckte jag blev ganska bra ändå.



Och så var våren här på riktigt då. Penséer, lökar och annat i alla krukor. Evelina var med och handlade i blomsteraffären och alla barnen fick sedan hjälpa till att plantera... Och snön är äntligen borta.