tisdag 17 augusti 2010

Läckö slott




(Klicka på collaget för att se det i större format)

Läckö slott ligger i före detta Otterstads församling, på Kållandsö,
en av de större öarna i Vänern. Slottet är öppet för allmänheten. Varje sommarsäsong har man också utställningar på olika teman.


År 1298 började det ursprungliga Läckö att byggas, intill kungsgården. Det var då en borg som Brynolf Algotsson, biskop i Skara lät uppföra, eftersom Läckö då låg mitt i Skara stift. Efter riksdagen i Västerås 1527 drogs godset in till kronan, och blev förläning. Magnus Gabriel De la Gardie ägde slottet i mitten av 1600-talet och det var han som såg till att det fick sitt nuvarande utseende. Kungsgården var fram till 1719 utarrenderad till privatpersoner medan slottet under samma tid förvaltades av kronans hauptmän eller som de senare kallades, slottsskrivare. Det övergripande ansvaret för kronoegendomen hade Kammarkollegiet och som dess förlängda arm Länsstyrelsen i Mariestad. 1731 blev Läckö kungligt slott, och kungsgården arrenderades också då ut. 1810 blev slottet åter förläning, med namnet Sikajocki, ett namn som aldrig slog igenom, men fortfarande används av Lantmäteriverket. 1990 övertogs verksamheten av Stiftelsen Läckö Institutet som sedermera ombildades till Stiftelsen Läckö Slott. Sedan 1993 förvaltas Läckö slott av Statens Fastighetsverk. Officiellt heter slottet Sikajocki.


FÖR MER INFORMATION OM SLOTTET BESÖK WWW.LACKOSLOTT.SE

Vi hade en underbar dag på slottet trots att det fanns stor risk för regn och lite blöta blev vi.
Vi gick aldrig in i slottet eftersom vi hade nog att göra på utsidan, man kunde ju ändå se örtagården, köksträdgården, kyrkan, en liten butik fanns och vi åt på restaurangen... Det var dyrt och inte så gott men fint var det...

Nästa gång kanske vi lägger pengarna på att gå in och se insidan istället för att äta... Det finns ju alltid MC donalds i närheten som man kan besöka innan...

Hanna hittade några platta sniglar som fick följa med oss under hela besöket, men de fick bo kvar där när vi skulle åka hem efter lite protester.








Inga kommentarer: