tisdag 17 augusti 2010

Ramberget

(klicka på collaget för att se det i större format)

Efter våran promenad över till frihamnen släppte vi ut bilen i det fria igen och åkte bort mot Ramberget. Där är inte utsikten dålig alls, och jag har inget annat att klaga på heller mer än om man hade gått upp, vilket vi inte gjorde så hade man nog kunnat bli trött i benen. 
Det finns många fina träd också, Ekar, bokar och andra grejjer... 

Ramberget är ett berg på ön Hisingen i norra delen av Göteborg. Berget och området i dess närhet utgör Keillers Park och är ett välbesökt turistmål. Inom parken finns egentligen två olika höjder, dels en mindre höjd som kallas Ättestupan eller Lilla Ramberget, dels själva Ramberget (Stora Ramberget) som sträcker sig 87 meter över havet. Båda dessa höjder fungerar som utsiktsplatser och har bänkar med mera, och man kan dessutom köra bil hela vägen upp till toppen av Ramberget. Ramberget erbjuder tveklöst en av Göteborgs finaste utsikter. Parken har vid ett antal tillfällen expanderats och är idag över 31 hektar stor.

Keillers park designades i nationalromantisk stil, delvis av Eugen Thorburn som även ritat Kungsportsbron i centrala Göteborg. Parken kunde sen invigas 3 oktober 1908.
Parken utvidgades 1912 och 1915 i nordlig och västlig riktning tack vare pengar från Charles Felix Lindbergs donationsfond.
Högst upp på Ramberget uppförde man 1949 ett utsiktsbord med pilar på diverse sevärdheter som kan beskådas från berget. Detta utsiktsbord kompletterades 1997 med en mur som även omnämner en del senare tillkomna landmärken.
Den 26 september 1905 drabbades Ramberget av ett kraftigt jordskred, då en kilometerlång spricka bildades från Klockaregården i norr till Ättestupan i söder.

Japp så ligger det till, men det visste väl alla som kommer härifrån iaf. För er andra är det bara att åka dit och njuta av allt man kan se därifrån...


Posted by Picasa

Inga kommentarer: